lunes, 29 de abril de 2013

L'esmorzar

Enquestes alimentàries demostren que al despertar realitzem una ingesta nutritiva deficient
Un dels principals problemes de la nostra alimentació rau en la distribució incorrecta dels àpats al llarg del dia, repartiment condicionat en gran mesura pel ritme de vida trepidant de les societats desenvolupades. Malgrat que l'esmorzar és un dels àpats més importants del dia, diverses enquestes alimentàries mostren que en la primera ració del matí efectuem una ingesta nutritiva o calòrica deficient. L'esmorzar ha estat tradicionalment al nostre país un àpat lleuger. Avui, tanmateix, moltes persones consideren que han esmorzat després d'haver pres només cafè, suc o galetes... la qual cosa està molt lluny de les recomanacions de dieta equilibrada. A més, el dinar brilla per la seva absència per a molts a causa dels rígids horaris laborals, per la qual cosa l'esmorzar, aquest gran oblidat, es converteix en un aliat per afrontar el dia amb el dipòsit ple de glucosa, el nostre combustible energètic.

Fonamental per a nens i nenes en edat escolar

Un esmorzar equilibrat contribueix a un repartiment més harmònic de les calories al llarg del dia i proporciona, a més, una ració de seguretat de molts nutrients especialment importants en el període escolar, època de gran creixement i desenvolupament. I malgrat que un de cada dos adults reconeix els beneficis d'un bon esmorzar per començar adequadament el dia, a Europa set milions d'infants van al col·legi cada matí sense esmorzar.

Què passa si no esmorzem?

Algunes de les conseqüències de saltar-se l'esmorzar són decaïment, falta de concentració i mal humor, a causa del dèficit de glucosa -el nostre principal combustible energètic- que produeix el dejuni. Cal recordar que a primera hora del matí l'organisme porta ja entre 8 i 10 hores sense rebre cap aliment. La falta de glucosa porta el nostre cos a cremar altres reserves energètiques, la qual cosa causa múltiples alteracions en el funcionament orgànic normal.
En edats escolars, això condiciona l'aprenentatge i comporta un descens del rendiment, ja que la capacitat de locució o expressió, de memòria, de creativitat i de resolució de problemes queden particularment afectades.  Per tot això, es pot considerar que l'esmorzar és un hàbit alimentari que arriba a condicionar l'estat físic, psíquic i nutricional, però no només dels infants i adolescents, sinó també de persones de totes les edats.

Com és un esmorzar equilibrat?

L'esmorzar ha de suposar entre el 20 i el 25% de les calories ingerides al llarg del dia. Perquè sigui equilibrat han d'estar representats com a mínim els grups d'aliments següents: lactis (llet, iogurt, quallada, mató...), fruites i cereals (pa, torrades, cereals d'esmorzar, galetes...). A part d'aquests, també hi poden participar d'altres aliments, com derivats carnis i dolços, en quantitats moderades. 
El meu exemple ; les torrades amb oli d'oliva, i un café amb llet i la fruita per emportar a mig mati.

No hay comentarios:

Publicar un comentario